Новини

Свинячий грип як дзеркало, в якому видно все ...

Масовий ажіотаж в аптеках і героїчна боротьба політиків з епідемією викликають іронію і жаль у фахівців. Публікуємо думку відомого педіатра Євгена Комаровського про епідемію, профілактики та міфах, що з ними пов'язаних. komar1


Конкретна інформація


В Україні з максимально можливою ймовірністю епідемія Гострої респіраторної вірусної інфекції.


Дорогі батьки! Люди! Запам'ятайте найголовніше: тактика ваших дій абсолютно не залежить від того, як називається вірус. Це грип сезонний, свинячий, слоновий, пандемічний, це взагалі не грип - це не важливо. Важливо лише те, що це вірус, що він передається повітряно-крапельним шляхом і що він вражає органи дихання. Звідси й конкретні дії.


Профілактика


Якщо ви (ваша дитина) зустрінетесь з вірусом, а у вас немає в крові захисних антитіл, ви захворієте. Антитіла з'являться в одному з двох випадків: або ви перехворієте, або ви зробите щеплення.


Робити щеплення можна тільки від сезонного грипу. Від свинячого вакцини поки немає (в Україні). Проте мати захисні антитіла до тих трьох вірусів, які входять до складу сезонної вакцини, краще, ніж не мати взагалі ніяких.


1. Є можливість зробити щеплення - робіть, але за тієї умови, що, по-перше, ви здорові і, по-друге, для вакцинації не треба буде сидіти у сопливому натовпі в поліклініці. Останнє положення робить ваші шанси на адекватну вакцинацію примарними.


2. Ніяких ліків з доведеною профілактичною ефективністю не існує. Тобто ніяка цибуля, ніякий часник, ніяка горілка і ніякі таблетки, що ви ковтаєте, не здатні захистити ні від якого респіраторного вірусу взагалі, ні від вірусу грипу зокрема. Все, за чим ви стоїте в аптеках, всі ці нібито противірусні засоби, стимулятори імунітету і дуже корисні вітаміни, все, що в аптеках до сьогоднішнього дня зникло, все, чим уряд обіцяв у найближчі дні аптеки наповнити - все це ліки з недоведеною ефективністю, ліки, що задовольняють головну ментальну потребу українця - «треба щось робити» - і росіянина - «треба щось робити».


Основна користь всіх цих ліків - психотерапія. Ви вірите, вам допомагає - я радий за вас, тільки не треба штурмувати аптеки - воно того не варто.


3. Джерело вірусу - людина і тільки людина. Чим менше людей, тим менше шансів захворіти. Карантин - чудово! Заборона на масові зборища - чудово! Пройтися зупинку пішки, не піти зайвий раз в супермаркет - мудро!


4. Маска. Корисна штука, але не панацея. Обов'язково має бути на хворому, якщо поряд здорові: вірус вона не затримає, але зупинить крапельки слини, особливо багаті вірусом.


5. Руки хворого - джерело вірусу не менш значиме, ніж рот і ніс. Хворий торкається обличчя, вірус потрапляє на руки, хворий торкається всього навколо, ви торкаєтеся цього всього рукою, - здрастуй, ГРВІ.


Не чіпайте свого обличчя. Мийте руки, часто, багато, постійно носіть із собою вологі дезінфікуючі гігієнічні серветки, мийте, тріть, не лінуйтеся!


Вчіться самі і вчіть дітей, якщо вже немає хустки, кашляти-чхати не в долоню, а в лікоть.


Начальники! Офіційним наказом введіть у підлеглих вам колективах заборону на рукостискання.


Користуйтеся кредитними картками. Паперові гроші - джерело поширення вірусів.


6. Повітря! Вірусні частинки годинами зберігають свою активність у сухому теплому і нерухомому повітрі, але майже миттєво руйнуються в повітрі прохолодному і вологому. У цьому аспекті мітинг в центрі Києва, на який зібралося 200 000 чоловік, менш небезпечний, ніж збори 1000 чоловік у клубі в Ужгороді.


Гуляти можна скільки завгодно. Підчепити вірус під час прогулянки практично нереально. У цьому аспекті, якщо вже ви вийшли погуляти, так не треба показового ходіння в масці по вулицях. Вже краще подихайте свіжим повітрям, а маску натягніть перед входом в автобус, офіс чи магазин.


Оптимальні параметри повітря в приміщенні - температура близько 20 ° С, вологість 50-70%. Обов'язково часте і інтенсивне наскрізне провітрювання приміщень. Будь-яка система опалення сушить повітря. Саме початок опалювального сезону став початком епідемії! Контролюйте вологість. Мийте підлогу. Вмикайте зволожувачі повітря. Наполегливо вимагайте зволоження повітря і провітрювання приміщень у дитячих колективах.


Краще тепліше одягніться, але не вмикайте додаткових обігрівачів.


7. Стан слизових оболонок! У верхніх дихальних шляхах постійно утворюється слиз. Слиз забезпечує функціонування т.зв. місцевого імунітету - захисту слизових оболонок. Якщо слиз і слизові оболонки пересихають - робота місцевого імунітету порушується, віруси, відповідно, з легкістю долають захисний бар'єр ослабленого місцевого імунітету, і людина захворює при контакті з вірусом з багато разів більшим ступенем імовірності. Головний ворог місцевого імунітету - сухе повітря, а також ліки, здатні висушувати слизові оболонки (з популярних і всім відомих - димедрол, супрастин, тавегіл, трайфед - список далеко не повний, м'яко кажучи).


Зволожуйте слизові оболонки! Елементарно: 1 чайна ложка звичайної кухонної солі на
1 літр кип'яченої води. Заливаєте в будь-який флакон-пшикалку (наприклад, з-під судинозвужувальних крапель) і регулярно пшикайте в ніс (чим сухіше, чим більше народу навколо - тим частіше, хоч кожні 10 хвилин). Для тієї ж мети можна купити в аптеці фізіологічний розчин або готові сольові розчини для введення в носові ходи - Салин, аква Маріс, Хумер, марімер, носоль і т.д. Головне - не шкодуйте! Капайте, пшикайте, особливо тоді, коли з дому (з сухого приміщення) ви йдете туди, де багато людей, особливо якщо ви сидите в коридорі поліклініки.

Щодо профілактики це все.


Лікування


Фактично єдиним препаратом, здатним зруйнувати вірус грипу, є озельтамівір, комерційне ім'я - Таміфлю. Теоретично є ще одні ліки (занамівір), але воно використовується лише інгаляційно, та й шансів побачити його в нашій країні небагато.


Таміфлю реально руйнує вірус, блокуючи білок нейрамінідазу (ту саму N в назві H1N1).


Таміфлю не їдять все підряд за будь-якого приводу. Це і недешево, і побічних явищ багато, та й сенсу не має. Таміфлю використовують тоді, коли хвороба протікає важко (ознаки важкої ГРВІ лікарі знають), або коли  хворіють люди з групи ризику - люди похилого віку, астматики, діабетики (хто відноситься до груп ризику, лікарі теж знають). Суть: якщо показано Таміфлю, то показано як мінімум спостереження лікаря і, як правило, - госпіталізація. Не дивно, що з максимально можливою ймовірністю Таміфлю, що надходить у нашу країну, буде розподілятися по стаціонару, а не по аптеках (хоча все може бути).


Увага!


До переважної більшості тих, хто читає ці рядки, лікування противірусними засобами не має ніякого відношення.


ГРИП - ЛЕГКА ХВОРОБА для більшості.


Лікування ГРВІ та грипу - це не ковтання пігулок! Це створення таких умов, щоб організм з вірусом впорався легко.


ПРАВИЛА ЛІКУВАННЯ.


1. Тепло одягайтеся, тримайте кімнату прохолодною і вологою. Температура близько 20 ° С, вологість 50-70%. Мийте підлоги, зволожуйте, провітрюйте.


2. Категорично не змушувати їсти. Якщо просить (якщо хочеться) - легке, вуглеводне, рідке.


3. Пити (напувати). Пити (напувати). Пити (напувати).


Температура рідини дорівнює температурі тіла. Пити багато. Компот, морс, чай (в чай дрібно порізати яблучко), відвари родзинок, кураги. Якщо дитя перебирає - це буду, а це ні - нехай п'є що завгодно, лише б пив. Ідеально для пиття - готові розчини для пероральної регідратації. Продаються в аптеках і повинні там бути: регідрон, Хумана електроліт, гастролі і т.д. Купуйте, розводьте за інструкцією, поїть.


4. У ніс часто сольові розчини.


5. Всі «відволікаючі процедури» (банки, гірчичники, припарки, ноги в окропі і т.д.) - класичний совковий батьківський садизм і знову-таки психотерапія (треба щось робити).


6. Якщо надумали боротися з високою температурою - тільки парацетамол чи ібупрофен. Категорично не можна аспірин.


Головна біда в тому, що тепло одягти, зволожити, провітрити, не пхати їжу і напоїти - це по-нашому називається «не лікувати», а «лікувати» - це послати тата в аптеку ...


7. При ураженні верхніх дихальних шляхів (ніс, горло, гортань) ніякі відхаркувальні засоби не потрібні - вони тільки підсилять кашель. Ураження нижніх дихальних шляхів (бронхіти, пневмонії) не мають ніякого відношення до самолікування. Тому самостійно ніяких «лазолванов-Мукалтин» і т.п.


8. Протиалергійні кошти не мають до лікування ГРВІ ніякого відношення.


9. Вірусні інфекції не лікуються антибіотиками. Антибіотики не зменшують, а збільшують ризик ускладнень.


10. Всі інтерферони для місцевого застосування - ліки з недоведеною ефективністю або «ліки» з доведеною неефективністю.


11. Гомеопатія - це не лікування травами, а лікування зарядженої водою. Безпечно. Психотерапія (треба щось робити).



Коли потрібен лікар


ЗАВЖДИ!

Але це нереально. Тому перераховуємо ситуації, коли лікар потрібний обов'язково:

· Відсутність поліпшень на четвертий день хвороби;


• підвищена температура тіла на сьомий день хвороби;


· Погіршення після поліпшення;


· Виражена тяжкість стану при помірних симптомаї ГРВІ;


· Поява ізольовано або у поєднанні: блідості шкіри; спраги, задишки, інтенсивного болю, гнійних виділень;


· Посилення кашлю, зниження його продуктивності; глибокий вдих призводить до нападу кашлю;


• при підвищенні температури тіла не допомагають, практично не допомагають або дуже ненадовго допомагають парацетамол та ібупрофен.




Лікар потрібен обов'язково і терміново:


· Втрата свідомості;


· Судоми;


· Ознаки дихальної недостатності (утруднене дихання, задишка, відчуття нестачі повітря);


· Інтенсивний біль де завгодно;


· Навіть помірний біль в горлі при відсутності нежиті;


· Навіть помірний головний біль у поєднанні з блювотою;


· Набряклість шиї;


· Висипка, що не зникає при натисканні на неї;


· Температура тіла вище 39 ° С, яка не починає знижуватися через 30 хвилин після застосування жарознижуючих засобів; будь-яке підвищення температури тіла в поєднанні з ознобом і блідість шкіри.


Все, що я написав вище, - це інформація, яка теоретично повинна бути відома будь-якому лікарю і яку лікарі повинні нести в маси. На практиці відбувається зовсім інше, тому все, про що я буду говорити далі, - це вже чиста публіцистика і емоції. Якщо ви мама - ви вже знаєте все, що вам треба знати про грип в першу чергу, а якщо хочете знати більше - так на цьому сайті є, чим зайнятися.

Євген Комаровський - дитячий лікар, автор книг про дитячий і батьківському здоров'я, керівник медичного центру «Клініка Комаровського» - клініка (Харків).

 

<< Початок < 1 2 3 4 6 Наступна > Кінець >>

Сторінка 6 з 6
online

Меня зовут Лиза, могу ли я вам помочь?

Оставьте свой телефон и я свяжусь с вами

Ваш телефон принят!

Пример Пример escort eskisehir escort eryaman escort samsun escort bursa